Bardziej dietetyczna, ale nie ustępująca smakiem oryginalnej wersji, moja prywatne wariacja na temat bigosu. Pikantny, z kruchym kurczaczkiem...
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- Kosteczki smaku Knorr'a: czosnkowa, pietruszka i smażona cebulka
- Przyprawa do kurczaka
- Pieprz czarny
- Zioła prowansalskie
- Papryka ostra
- 4 liście laurowe
- Mała główka białej kapusty
- Paczuszka suszonych borowików
- 900 g kapusty kiszonej
- 3 tabletki słodzika (lub 3 łyżeczki cukru)
- 2 łyżeczki Vegety
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka kroimy w drobna kostkę i na niewielkiej ilości oleju lub na wodzie podsmażamy go w towarzystwie przypraw.
- Wodę dolewamy kiedy odparuje, co jakiś czas mieszając danie. Kiedy kapusty będą już miękkie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Po tym czasie sprawdzamy jeszcze smak, w razie potrzeby doprawiamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz