Przepyszne szaszłyczki... odrobina lata wczesna wiosną... Wspomnienie grillowych wieczorów w zaciszu własnej kuchni... bezcenne...
Składniki:
- 1/2 kg piersi z kurczaka
- 3 papryki, najlepiej każda w innym kolorze
- 2 cukinie
- Przyprawa do kurczaka
- Kosteczka smaku Knorr'a- Czosnek
- Pieprz biały
- Olej
- Sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
- Piersi przez kilka godzin należy marynować w zalewie: 1/2 szklanki oleju, sok z 1 cytryny, przyprawa do kurczaka około 1 płaskiej łyżeczki, odrobina białego pieprzu, kosteczka smaku czosnkowa. Wszystko to należy wymieszać, dołożyć do tego pokrojone w spore kostki piersi kurczaka, wymieszać i schować do lodówki. Po odstaniu około 2 godzin w lodówce wyciągamy kurczaka, na wykałaczki szaszłykowe nabijamy naprzemiennie, pierś, cukinia, papryka i od nowa... Gotowe szaszłyki kładziemy "nad" blachą, a do blachy nalewamy około 1/2 centymetra wody, żeby piersi się nie zeschły... W 180 st pieczemy około 50 minut szaszłyczki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz