Kolejna ciekawa wariacja w moim wykonaniu. Prostota wykonania tego dania dodaje mu zalet. Sos powstał na bazie wieprzowinki oraz warzyw.
I oczywiście przepis na ten sos:
Składniki:
- Około 400 g wieprzowiny
- Po jednej papryce: zielonej, czerwone, pomarańczowej (choć można użyć jednokolorowej)
- Pól opakowania groszku konserwowego
- Mąka
- Vegeta
- Papryka ostra
- Pieprz czarny
- Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na brązowo, po podsmażeniu zalać wodą do gotowania, kolejno doprawić (przypraw lepiej dać mniej- później można doprawić gotowy sos).
- W międzyczasie pokroić paprykę w dużą kostkę i dodać do mięsa, kiedy top będzie już prawie miękkie.
- W razie konieczności dodawać wody, przyda się ona do stworzenia sosu.
- Kiedy składniki już dojdą, będą miękkie, dodajemy mąkę wymieszaną na gładko z zimna wodą. Dodajemy powoli, żeby dopasować gęstość sosu- aby nie był ani za rzadki, ani zbyt gęsty.
- Pod sam koniec doprawiamy do smaku, gdyby sos był zbyt mało słony, oraz dorzucamy groszek konserwowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz