Szalona wariacja z potrzeby odmiany smaku (choć nie do końca, bo niektóre składniki ostatnio zawojowały moją kuchnie na stałe...) Połączenie mięsa i wielorakich warzyw...
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 2 marchewki
- Kilka pieczarek
- Pęczek szczypioru
- 1 czerwona cebula
- kawałek kapusty białej
- Około 4 ziemniaków średniej wielkości
- Po pół papryki w trzech kolorach
- Kostka rosołowa wołowa
- Kostka mięsna (ja użyłam Knorr'a)
- Kostka rosołowa drobiowa
- sól, pieprz, bazylia, oregano, czerwona ostra papryka, kostka smaku czosnkowa
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa wkrawamy do dużej miski. Pieczarki na spore ćwiartki, ziemniaki w około centymetrową kostkę, paprykę w dużą kostkę, marchew w słupki, kapustę szatkujemy na drobno, cebulę w drobna kostkę, szczypior w obrączki...
- Przyprawiamy do smaku ulubionymi potrawami. Ja dałam sól, pieprz, bazylię, oregano, czerwoną ostrą paprykę, kostkę smaku czosnkową.
- Przekładamy do naczynia żaroodpornego "luzem" aby było miejsce na dolany później bulion.
- Przygotowujemy bulion, zalewając trzy wspomniane kostki gorącą wodą i mieszając do rozpuszczenia. Wlewamy po niewielkiej ilości do naczynia. Pieczemy w 225 stopniach przez około 1,5 godziny, uzupełniając stan bulionu i mieszając całą zapiekankę. Po półtorej godziny, sprawdzamy miękkość ziemniaka- to najlepszy wyznacznik. jeżeli wypieczone jest wystarczająco zmniejszamy temperaturę, odkrywamy pokrywę i pozwalamy w temperaturze 170 stopni odparować zapiekance. Kiedy odparuje posypujemy serem i pozostawiamy w 170 stopniach do zapieczenia sera.
Bardzo lubię takie miszmaszowe zapiekanki, czasem można się pozbyć dzięki nim zalegających nam składników z lodówki :)
OdpowiedzUsuńJa właściwie też próbowałam wymyślić coś z niczego... I muszę powiedzieć, że zdecydowanie się udało... Smak był warty włożonej pracy...
Usuń