Pomysł zrodził się w mojej głowie po wizycie w sklepie. Bogatość w kuchenne kulinarne pomocniki kuchenne jest zadziwiająca... Wybrałam wiec z półki to co wydawało mi się najciekawsze, a potem zaczęłam się zastanawiać nad aranżacją całego dania. Ponieważ ostatnio lubuję się w warzywach to i ich nie mogło zabraknąć w moim daniu.
Składniki:
- 1/2 kg piersi z kurczaka
- 2 papryki ( najlepiej jedna żółta i jedna czerwona)
- 2 cukinie
- Sos maślany do kurczaka
- Przyprawa do kurczaka
- 1 łyżka oleju
- Woda do rozrobienia sosu
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie dodając dwie łyżki oleju. Podsmażyć. Do tego jeszcze podczas smażenia dodać. Pokrojone w dużą kostkę paprykę, cukinie i pieczarki.
- Podsmażyć do momentu aż kurczak nabierze złotego koloru. Kiedy tak się stanie, należy po małej ilości zalewać składniki wodą, aby się dusiły i przykrywamy.
- Kiedy mięso będzie już miękkie a woda w całości wyparuje przygotujemy zalewę na sos, mieszając gotową mieszankę z 300 ml zimnej wody.
Jak ja lubię takie sosy...
OdpowiedzUsuńJa również i moim wariacjom w tym temacie końca nie widać...
Usuń