Dzisiaj kolejna moja wariacja, połączenie zwykłych ziemniaków i uwielbianego przez moją rodziną sera żółtego. Ziemniaczane medaliony powstały z mojej potrzeby urozmaicenia smaku zwykłych ziemniaków...
Składniki:
- 500 g ziemniaków ugotowanych (najlepiej z dnia poprzedniego- dobrze wystudzone)
- 2 jajka
- Ser żółty
- Bułka tarta do obtoczenia
- Przyprawa do ziemniaków
- Mąka ziemniaczana
- Mąka pszenna
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki mieszamy z jajkami i połową opakowania przyprawy do ziemniaków, kolejno uklepujemy i dzielimy na cztery części. Jedna część ujmujemy i wypełniamy ją pół na pół mąką ziemniaczaną i pszenną. Wyrób z tego ciasto jak na kopytka. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dołożyć należy mąki.
- Kolejno ciasto dzielimy na porcję. Każdą porcję formujemy w placuszek, a na środku układamy albo tarty ser połączony w kulkę, albo kosteczkę sera, zależy jakim serem aktualnie dysponujecie. Kolejno placuszki z nadzieniem formujemy w kulkę zakładać na nadzienie pozostałe boki ciasta. Gotowa kuleczkę od razu obtaczamy w bułce tartej i układamy na talerzu.
- Kuleczki układamy na rozgrzany na patelni olej spłaszczając je przy tym. Smażymy na średnim ogniu z obydwu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz