Moja osobista fantazja na temat pizzy. Wszystkie moje ulubione składniki w jednym miejscu, zamknięte w pysznym cieście...
Składniki:
- Po 1/2 papryki czerwonej i zielonej
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 250 g sera żółtego
- 600 g mąki pszennej
- 365 ml ciepłej wody
- 24 g drożdży
- 2,5 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- puszka pomidorów (400 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- Jajo do posmarowania ciasta
- Vegeta
Sposób przygotowania:
- Pierwsze przygotujemy ciasto. Do miseczki dajemy drożdże, mieszamy z kilkami łyżkami ciepłej wody. Kiedy drożdże już się rozpuszczą dodajemy cukier, i mąki tyle aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia.
- Kiedy rozczyn jest już wyrośnięty do dużej misy wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy 1,5 łyżki oleju, pozostałą wodę, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru oraz sam rozczyn.
- Ugniatamy rękami aż do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta. Ciasto powinno być wyrabiane stosunkowo długo- najlepiej około 15 minut.
- Kolejno przygotujemy sos. Na patelni dosłownie minutkę na 1 łyżce oleju podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zaraz po podsmażeniu dodajemy pozostałe składniki, tj. pomidory z puszki razem z sosem, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę oregano. Gotujemy sos dość długo, ażeby zdążył porządnie odparować. Kiedy sos jest już bardzo gęsty zdejmujemy go z ognia, a po lekkim przestygnięciu mielimy na gładko malakserem.
- Teraz czas na złożenie pierożków. Okrągłe większe płaty ciasta smarujemy na środku sosem, posypujemy serem żółtym, pokrojoną na drobna kostkę papryką, oraz podsmażone z dodatkiem Vegety pieczarkami. Kolejno składamy pieroga w pół i zaklejamy brzegi.
- Gotowe pierogi układamy na blasze lub specjalnej silikonowej macie do pieczenia. Tak poukładane pierogi smarujemy rozkłóconym jajkiem.
- Pieczemy w temperaturze około 220 st przez 20-25 minut.
Świetne te pierożki, moim dzieciakom by zasmakowały.
OdpowiedzUsuńPrzyznam się szczerze, że w moim domu podbiły serca i podniebienia wszystkich odbiorców od najmłodszego do najstarszego... Polecam...
UsuńDobre, robię sobie czasami na drugie śniadanie
OdpowiedzUsuń