Zainspirowana słoikowymi nadziewanymi klopsikami postanowiłam w zaciszu własnej kuchni sporządzić coś na ich kształt. Oczywiście na bazie własnych dodatków, żeby smak jak najbardziej odpowiadał oczekiwaniom moim i mojej rodziny. Oto nadziewane klopsiki:
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 czerwona papryka
- 250 g pieczarek
- 100 g sera żółtego
- Vegeta
- Sól
- Pieprz czarny
- Jajko
- Bułka tarta
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mięso wkładamy do miski i mieszamy z jajkiem, solą, pieprzem i do odpowiedniej konsystencji dodajemy bułkę tartą.
- W osobnej misce mieszamy ser żółty, paprykę i pieczarki podsmażone wcześniej z dodatkiem Vegety.
- Mięso formujemy na okrągłe, dość spore placuszki, na każdy nakładamy spora ilość nadzienia, zawijamy jak pieroga, kolejno formujemy w kulkę. Gotowe kuleczki obtaczamy w bułce tartej.
- Klopsiki smażymy na patelni, z każdej strony, na średnim ogniu, żeby środek się rozgrzał a ser zdążył roztopić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz