niedziela, 25 maja 2014

Wyniki konkursu "Wiosenne inspiracje"


A oto i wyniki konkursu na najlepszy przepis w konkursie "Wiosenne inspiracje".
Zwycięzcy ogromne gratulacje, zwycięstwo w gronie 20 osób zdobył on zdecydowaną większością...


Zwycięzce oraz pozostałych uczestników zapraszam do aktualnego konkursu...

A oto i zwycięski przepis:
(Jego autorka proszona jest o kontakt mailowy z obsługą bloga > zadawkuchni@o2.pl < - w ciągu kilku następnych dni nagroda zostanie do niej przesłana)
(Jeżeli jest taka możliwość, chciałabym na blogu opublikować zdjęcia autorki zwycięskiego przepisu wraz z nagrodą, to jest oficjalna prośba do autorki, o odpowiedź proszę w formie komentarza pod tym postem i z góry dziękuję.)


Przepis numer 5

Przepis Joasi

"Wiosenny kurczak" 



Składniki:
  • 1/2 opakowania mieszanki chińskiej Hortex
  • 2 duże pojedyncze filety z kurczaka
  • około 10 liści sałaty masłowej
  • 4 garści grzanek
  • 6 dużych rzodkiewek
  • 1 mały pomidor
  • 2 plastry cebuli czerwonej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • wykałaczki krótkie lub nić kuchenna (zdecydowanie lepsza ale nie posiadam)
  • Przyprawy: sol, pieprz, czosnek do smaku.
Sposób przygotowania:
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, na gorący tłuszcz wsypujemy połowę mieszanki warzywnej Hortex i mieszamy aż do miękkości składników. Lekko doprawiamy.
  • Filety płuczemy, obieramy ze zbędnego tłuszczu i rozbijamy na cienkie plastry, uważając by się nie przedarły. Farsz nakładamy na całą powierzchnię fileta, zwijamy i wkładamy końce boków do środka. Całość spinamy wykałaczkami. Przekładamy do średniego garnka,  tak by bulion mógł pokryć całe roladki.  Gotujemy je na wolnym ogniu  pod przykryciem około 40 minut. 
  • Liście sałaty płuczemy i  targamy na małe kawałki, posypujemy je posiekaną drobno rzodkiewką i pomidorem pokrojonym w cienkie paseczki. Grzanki wykonujemy sami smażąc cztery kromki czerstwego chleba na 1 łyżce masła aż do chrupkości. Ciepłe roladki przekładamy na deskę, kroimy na 1,5 cm plastry i układamy na talerzach pośrodku sałatki. Dekorujemy plastrami czerwonej cebuli. 





1 komentarz:

  1. Witam i bardzo dziękuję za wyróżnienie:) Zdjęcie z nagrodą- jak tylko przyjdzie to zrobię i podeślę:)

    Joasia

    OdpowiedzUsuń